گفت و گو با هنرمندان

گفتگو با محمد مهدی قاهری

صفحه اصلی

۱. هنرمند عزیز ضمن معرفی خودتون ، توضیح مختصری در مورد نوع فعالیت هنری که در حال حاضر به آن اشتغال دارید برای خوانندگان بنویسید.

با درود و احترام

محمد مهدی قاهری هستم، اکنون دهه چهارم زندگی خود را سپری میکنم.

از نوجوانی و سن ۱۳سالگی جذب هنر نمایش شدم و در حیطه بازیگری نمایش و بعدها نویسندگی و کارگردانی نمایش و فیلم و صدا پیشگی فعالیت نمودم که تاکنون نیز ادامه دارد.

 

 

۲.از چه سنی به طور جدی به این هنر علاقمند شدید ؟

از سال ۷۴ بطور جدی علاقمند به این هنر و با هدایت اساتید کار بلد بطور کارگاهی آغاز نمودم ، اساتیدی چون داود شیخ، شهریار رشید علیپور ،سیامک صفری، نقش بسزایی در تربیت و رشد بنده داشتند.

 

 

 

۳.چند وقته که به این حرفه اشتغال دارید؟

حدود سه دهه است که مشغول این هنر شریف

هستم .

 

 

۴. آیا رشته ی تحصیلیتون مرتبط هست و از نظر شما تحصیلات آکادمیک در این زمینه تا چه حد میتونه موثر باشه؟

من پس از دو دهه که در این رشته فعالیت داشتم، به دانشگاه رفتم . بله بنده رشته ی کارگردانی سینما خوندم و فارغ التحصیل کارشناسی کارگردانی حرفه ای سینما هستم

داشتن سواد آکادمیک نقش بسزایی در پیشرفت انسان در هر زمینه ایی دارد و هنر هم از این قاعده مستثنی نیست، چرا که در طول دوران دانشگاه و آموزش ،با اساتید کار کشته،دانشجویان و همکاران کاربلد رو به رو میشوید. .و حتی فضای رقابت هم بوجود می آید و اینجاست که باید هم یاد بگیری و هم یاد بدهی، و مهمتر اینکه خلق اثر انجام دهی ، و در معرض دید یک جامعه ی کوچک اما فرهیخته و کار بلد، آثار خود را به نمایش بگذاری،تا با نقاط قوت و ضعف اثر خویش آشنا شوی.

پر واضح است که در همین رشته ی سینما دهها استاد بنام با آثار ملی در خور که صاحب

افتخارات داخلی و خارجی شده اند به شما آموزش میدهند و این انتقال تجربه و اندیشه ایشان بسیار در رشد و موفقیتتان

تاثیر گذار است ، و البته دانشجویانی که فعال هستند و آثار و افتخاراتی نیز کسب نمودند هم باعث میشوند شما نیز ترغیب شوی همچون ایشان به دنبال کسب توفیقات باشی،

بطور کلی دانشگاهی که صاحب اساتید و عنوانی حرفه ای باشد، سیستماتیک شما را بسمت فرهیختگی و موفقیت سوق میدهد.

 

 

 

 

۵.چقدر از زمانتون رو در روز به هنر مورد علاقه تون اختصاص میدین؟

اغلب بخاطر اشتغال در این حرفه ساعاتی رو در خدمت کار هستم و وقتی که فراقت کاری داشته باشم نیز ،یا در حال دیدن فیلم و نمایش ، یا پیگیری اخبار و کسب دانش مرتبط در فضای مجازی،یا مطالعه هستم. میشه گفت بطور متوسط روزانه از دوساعت گرفته تا ده ساعت هم، اشتغال مرتبط دارم .

 

 

۶.دلیل اصلی گرایش شما به این هنر چی بوده و هست؟

شهرت، درآمد یا چیز دیگه ای؟

این هنر در اوایل نوجوانی بسیار جذابیت و انگیزه ی حیرت آوری بمن میداد به نحوی که مرا به تسخیر خود در آورده بود.

اما بعد از نوجوانی و در جوانی آگاهانه تر مرا بخود جذب نمود. بله در درجه اول شهرت و بعد درآمد تو را جذب می‌کند که البته من از هر دو آن بعد از سه دهه فعالیت به مقدار کمی برخوردار بودم. پس چه چیزی باعث شده بعد از سی سال فعالیت مستمر از این کار دست نکشم و باقی عمر خویش را در فضایی با آرامش سپری نکنم؟

جز عشق به هنر و کمال گرایی چه چیز دیگری می تواند باشد؟

تفاوت هنر با سایر کارهای خدماتی و…که جنبه ی خلاقیتی ندارند در این است که هنر پویاست ،ساکن نیست، دارای کشف و شهود است، و تا آخرین لحظه زندگی انسان مشتاق هنر است فرقی هم نمیکند خالق هنر باشد یا مخاطب هنر.

 

۷.اولین اثر هنری تون رو یادتون هست؟

چی باعث شد به ذهتون برسه به این هنر به عنوان حرفه و شغل نگاه کنید؟

بله اولین کار نمایشی من در دوران راهنمایی در گروه تاتر مدرسه انتخاب شدم و نمایشنامه ای به نام سلطان جاوید اثر صادق عاشور بور در نقش گزمه سلطان (نگهبان سلطان ) رو بازی کردم که نمایش خوبی از آب درآمد و در مسابقات منطقه ای به نمایش درآمد .

دلیل اینکه به این هنر به عنوان شغل نگاه کردم، رفته رفته به کارهای حرفه ای تر دعوت شدم و نقش های سخت تر و پیچیده تر و جذاب تر بازی کردم و مورد تشویق قرار گرفتم،واحساس کردم ، هم من متعلق به این شغل هستم و هم این شغل به من تعلق دارد.

 

 

 

۸.تا چه حد از ایده ها و طرح های دیگران الگو برداری میکنید ؟

اساسا من تا جایی که میتوانم الگو برداری نمیکنم، چون هنرمند خود خالق باید باشد.و اگر بخواهد از کسی الگو بردارد ،به نوعی سارق هنری محسوب میشود… اما هنرمند میتواند از آثار دیگران الهام بگیرد و به نوعی خلق اثر نماید. البته در جای دیگر میتواند از آثار ارزشمند و ماندگار ادبی و هنری اقتباس کند و اثری درخور خلق کند.

۹. برای خلق آثارتون بیشتر به علاقه ی خودتون توجه دارید یا اقتضای علاقه مندان و خریداران؟

برای خلق اثری که ویژه و منحصرد به خودم باشد و یا بخواهم امضای هنری بنده باشد ،خب صرفا جنبه ی علاقه و‌خلق اثر هنری صرف را درنظر میگیرم، که کاری دلی از آب در بیاید.

اما در جایی که سفارش کاری باشد ، قطعا سیاست هایی مد نظر سفارش دهنده باشد.

تمام سعی خود را بکار می‌بندم که ضمن رعایت سلیقه ی خریداران و جذب علاقمندان ، اثر دارای استانداردهای هنری لازم نیز باشد .

 

 

 

۱۰.آیا تا به حال به طور جدی به عنوان منبع درآمد در آینده به این حرفه توجه داشتین یا از نظر شما نگاه هنرمند نباید یک نگاه مادی گرا باشه و …. ؟

بله بطور جدی به این حرفه نگاه در آمدی داشتم ، و اصلا هم اعتقاد ندارم که هنرمند نباید نگاه مادی گرا به اثرش داشته باشد. زیرا هنرمند هم انسان است و دارای نیاز های طبیعی مثل سایر مردم ، پس برای رفع احتیاجات خود نیاز به پول دارد. ومتاسفانه سالهاست که به هنرمند ها به دید خیلی جدی در مسائل مادی نگاه نمیشود، چه از نظر سیستم حاکمیتی بر هنر و چه از دید مخاطب هنری، بغیر از معدود هنرمندان و ستارگان هنر، شاید بالغ بر ۸۰درصد هنرمندان در شرایط اقتصادی مطلوبی به سر نمی‌برند ،خصوصا در دو دهه ی اخیر که فشار های اقتصادی زیادی به مردم آمده ، و مردم نیز هنر از اولویتهای زندگیشون خارج شده و بالطبع بر کوچک شدن سفره هنرمندان ،تاثیر چشمگیری داشته است.

در اصل هنر چه تاتر چه فیلم و سایر هنرها ، گران بدست می آیند . و سرمایه ی عمر و مادی گرانی را می طلبد تا یک اثر در خور خلق شود. این هنرمندان هستد که با بزرگ منشی و عزت نفسی که بخرج میدهند. از عمر و دستمزد خود تا حد زیادی چشم پوشی میکنند و یاری میدهند تا اثر هنری شایسته ایی متولد شود.

و این چیزی نیست جز همان عشق به هنر .

 

 

۱۱‌.یکی از کارهاتون که از نظر خودتون رضایت بخش و برجسته هست و بیشتر مورد استقبال مخاطب هم قرار گرفته رو برای ما معرفی کنید ؟

چندین اثر بوده که رضایت خوبی داشتم

درسال ۷۷ در نمایش مرگ اثر وودی آلن در تالار قشقایی تاتر شهر نقش سردسته یکی از گنگستر های خیابانی رو بازی کردم که کارگردان این اثر مرحوم رضاسعیدی بود. و مورد استقبال خوبی قرار گرفت.

 

در سه نمایش از پروژه های دانشگاهی از آثار فاخر نمایشی به کارگردانی خانم رویا کاکاخانی به سالهای ۷۸.۷۹,۸۴ بازی کردم که با سختگیری و دقت و هدایت استادانه ی ایشان نقش های بسیار خوبی از آب درآمد

نمایش مدآ اثر اروپید در نقش کرئون

پیراهن های سفید اثر پل گرین در نقش جیم ماتیوس

فاجعه فوروارد فوتبال اثر میلاد اکبر نژاد به نقش پیمان

خوشبختانه نقش های خوب زیاد داشتم ، در نمایش های برگزیده ی استادفرهاد تجویدی

هملت(,پینوکیو دروغ بگو). خلیل (بوق) حوالی تاتر شهر(پیرمرد) برای من و مخاطبینش و خاطرات ماندگار و افتخاری به ارمغان آوردند.

همچنین نقش هایی که در سریال و فیلمهای سینمایی و تلویزیونی ایفا کردم که با وجود بلندی و کوتاهی نقش ها همگی شأن را دوست دارم، در انتخاب و ایفای نقش ها دقت زیادی میکنم تا نقش خوب و ماندگاری از من به یادگار بماند.

 

 

۱۲.در انتها از شما میخواهیم اگر نظر یا پیشنهادی برای خوانندگانی که به تازگی قصد ورود به این عرصه را دارند در ذهنتان هست ارائه دهید.

توصیه من به خوانندگان و علاقمندان و حتی مدیران فرهنگی این است.

هنر و هنرمند رو جدی بگیرند. بقول فیلسوف فقید ، دکتر علی شریعتی

(هنرمندان ادامه دهنده ی راه انبیا الهی هستند)

هنرمند با دیده شدن و خلق آثارش زنده است و جریان دارد. بدور از هیاهوها و همچنین در درون التهاب ها و باوجود بحران ها ، در اوج ناامیدی ها و در شوق شادی ها، و در هر لحظه با فراغ بال ، ایجاد اثری ماندگار میکند. باید هنرمند باشی تا هنرمند را درک کنی. به سادگی از این هدیه های الهی نگذریم ، اینها گران ترین سرمایه ی خود یعنی عمر خویش را در طبق اخلاص گذاشتند تا چیزی به فرهنگ و هنر مردم و وطنشان اضافه کنند، بی انصافی است که قدرشان را ندانیم. عزیزانی که علاقمند ورود به هنر هستند باید به دقت تحقیق کنند، با اساتید فن مشورت کنند و بدانند این راه آسان نیست، مشکلات خودش را دارد.راه عشق است ،

که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکل‌ها

دقت کنند.ببیند اگر مرد یا زن این راه نیستند درحد یک مخاطب هنری خوب باقی بمانند، بهتراست، اما اگر دیدند اهل هنر هستند با قبول تمام مشکلاتش بپذیرند و عاشقانه ادامه دهند.

درست است در این سه دهه فعالیت هنوز به اون مطلوبیتی که مد نظرم بود کاملا دسترسی پیدا نکردم اما تاکنون را راضی هستم ،چرا که اگر دوباره متولد شوم باز در همین راه قدم میگذارم. البته آگاهانه تر و هدفمند تر…

ومعتقدم هنرمندان نزدیکترین انسانها به خداوند هستند چرا که آنان نیز خالق هستند .می‌آفرینند و لذت می‌برند و دیگران نیز از خلق اثرشان لذت میبرند.

رندِ عالم سوز را با مصلحت بینی چه کار

کار مُلْک است آن که تدبیر و تأمل بایدش

تکیه بر تقوی و دانش در طریقت کافریست

 

رهرو گر صد هنر دارد، توکل بایدش

(حضرت حافظ)

 

گزارشگر طاهره جعفریان

❤️
انتشارات بین المللی حوزه مشق
چاپ انواع کتاب
https://hozeyemashgh.ir/%D8%A8%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C/13719
با مدیریت دکتر فردین احمدی
۰۹۳۹۳۳۵۳۰۰۹
۰۹۱۹۱۵۷۰۹۳۶

Author Image
فردین احمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *