قلم شما

فروپاشی شوروی جهان را به سوی تک قطبی شدن به رهبری ایالات متحده آمریکا پیش برد 

مهدی بیرانوند: فروپاشی شوروی جهان را به سوی تک قطبی شدن به رهبری ایالات متحده آمریکا پیش برد

 

 

 

گفت و گوی تحلیلی با مهدی بیرانوند با موضوع: بررسی شروع جنگ میان روسیه و اوکراین – نویسنده کتاب ( اوکراین ویتنامی دیگر ) که بزودی از انتشارات بین المللی حوزه مشق منتشر می شود

 

 

 

در این گپ و گفت نگاهی به پیشینه تاریخی شروع جنگ را خواهیم داشت

 

 

* جناب بیرانوند شما با بررسی دلایل شروع جنگ میان روسیه و اوکراین در کتاب اوکراین ویتنامی دیگر دلایل شروع این اختلاف و جنگ را چه می دانید؟

 

 

همه چیز از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ آغاز شد. فروپاشی که جهان را به سوی تک قطبی شدن به رهبری ایالات متحده آمریکا پیش برد و حوزه نفوذ آن کشور را در سرتاسر اروپا گسترش داد. در ۱ دسامبر سال ۱۹۹۱، اوکراین که دومین جمهوری قدرتمند اتحاد جماهیر شوروی بود با اکثریت قاطع رای به استقلال داد که این کار، تنها شانس باقی‌مانده برای حفظ اتحاد جماهیر شوروی-حتی در مقیاسی محدود- را ازبین برد. بیش از ۹۰ درصد رای‌دهندگان حمایت خود را از اعلام استقلال اوکراین ابراز و رئیس پارلمان، لئونید کراوچوک را به عنوان اولین رئیس‌جمهور کشور انتخاب کردند. رهبران بلاروس، روسیه و اوکراین در نشست‌هایی که در برست (۸ دسامبر) و در آلما آتا (۲۱ دسامبر) برگزار شد، رسماً اتحاد جماهیر شوروی را منحل کردند و کشورهای مشترک المنافع را تشکیل دادند. پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، اوکراین حدود یک سوم زرادخانه هسته‌ای شوروی (که در آن زمان سومین زرادخانه بزرگ جهان به‌شمار می‌آمد) و همچنین ابزارهای قابل توجهی برای طراحی و تولید آن را در اختیار داشت. به‌طور کلی حدود ۱۷۰۰ کلاهک در خاک اوکراین باقی مانده بود که شامل ۱۳۰ موشک بالستیک قاره‌پیمای یوآر-۱۰۰ ( UR-100N) با شش کلاهک، ۴۶ موشک آر تی-۲۳ مولودت(RT-23 Molodets) با ده کلاهک، و همچنین ۳۳ بمب افکن سنگین می‌شدند. به‌طور رسمی، این سلاح‌ها توسط کشورهای مشترک المنافع کنترل می‌شدند. در سال ۱۹۹۴ اوکراین موافقت کرد که این تسلیحات را نابود کند و به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) بپیوندد.

 

تمامی اتفاقات بیان شده دلیلی شد بر دور شدن اوکراین از فلسفه خارجه، سیاسی و لجستیکی روسیه. این دوری اوکراین را با دخالت های دائم آمریکا به سمت عضویت در سازمان نظامی ” ناتو ” نزدیک کرد. نزدیکی که برای خط مرزی روسیه یک تهدید دائم از نظر نظامی – امنیتی بود‌. نفود دستگاه های امنیتی – جاسوسی آمریکا، انگلیس و فرانسه با طرح های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و رسانه ای در عمق خاک اوکراین شرایط دوری این کشور از روسیه را بیشتر از قبل فراهم کرد. این عوامل دلیلی شد بر سخت تر شدن شرایط زندگی برای خلق روس تبار ساکن اوکراین. دستگاه های امنیتی غرب می خواستند که خلق روس تبار ساکن خاک اوکراین از این کشور برای همیشه کوچ کرده و یک نسل تربیت شده جدید تحت تفکرات امپریالیسم بوجود آورد و این کشور و منابع آن را همانند دیگر کشورهای اروپایی و شرق دور ” ژاپن و کره جنوبی ” بصورت دائمی برای خود تسخیر کند. شرایط اقتصادی، سیاسی ، فرهنگی و لجستیکی اوکراین با همین سیستم که بیان شد تا سال ۲۰۱۴ پیش رفت. سال ۲۰۱۴ که از راه رسید شرایط سیاسی اوکراین با دخالت های آمریکا برای عضویت اوکراین در سازمان ” ناتو ” آشفته تر شد‌‌. آمریکا با دخالت در امور دولت قانونی اوکراین شرایط سیاسی و رسانه ای این کشور را روز به روز وخیم تر می‌کرد و با طرح ریزی رسانه ای شرایط را در ذهن خلق اوکراینی بدتر از آنچه که بود نشان می داد‌. آمریکا و متحدان غربی آن می خواستند هرچه زودتر دولت قانونی را سرنگون و دولتی جدید نزدیک به تفکرات و سیاست خود روی کار بیاورند بی آنکه به حق مردم اوکراین توجهی داشته باشند. گویی دخالت های تاریخی این کشور پس از پایان ( جنگ جهانی دوم ) در امور دیگر کشورها اینبار در اوکراین به مرحله نهایی رسیده بود. کسی نمی دانست سرنوشت مردم اوکراین بکجا خواهد رسید‌. سیاستمداران آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی خود را برای برپایی یک جشن آماده می کردند. گویی دستان سرد و زمخت امپریالیسم به گلوی آزادی در خاک اوکراین چنگ انداخته بود‌.

 

دخالت های سیاسی به پارلمان اوکراین رسید‌. اختلافات میان نمایندگان بالاگرفت. بنگاه های رسانه ای آمریکا و انگلیس شرایط را از طریق برنامه های اجتماعی و اخبار بین المللی بدتر کردند. خلق اوکراینی مات و مبهوت میان اختلاف نمایندگان که وکلای خودشان بودند و بمباران تبلیغات غربی همانند یک توپ فوتبال به بازی گرفته شده بودند. کسی از سرنوشت اوکراین اطلاعی نداشت.

دستگاه های آمریکایی طی سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۹ افرادی بدون سابقه سیاسی و مدیریتی را در اوکراین بعنوان رئیس جمهور روی کار آوردند که تمامی این افراد تنها به استقلال اوکراین آسیب رسانده و آبروی تاریخی خلق اوکراینی را در اروپا زیر سوال بردند. این افراد خواسته یا ناخواسته سیستم نظامی اوکراین را به سمت سیاست های ضد روسی و نزدیک به سازمان ” ناتو ” پیش بردند. مسئله ی مهمی که دلیلی شد بر اختلافات میان مسکو و کی یف.

 

 

بیست و یکمین روز از ماه فوریه ۲۰۱۴ که از راه رسید اختلافات پارلمانی اوکراین با دسیسه های دائمی دستگاه های جاسوسی غربی به وضعیت قرمز رسید. رئیس جمهور قانونی این کشور ( ویکتور پانوکوویچ ) از طرف برخی از اعضای کابینه و پارلمان تحت فشار قرار گرفت و دستوراتی برخلاف میل باطنی خود صادر کرد. دستوراتی که دلیلی شد بر سقوط دولت و فراری شدن شخص ویکتور پانوکوویچ از کی یف. بازی شطرنج آمریکا با استقلال خلق اوکراین تا اینجای کار بدرستی انجام شده بود آمریکا نیمی از راه نفوذ رسمی خود را طی کرده و ریشه اختلافات با دولت مرکزی روسیه را بیشتر کرده بود. ویکتور پانوکوویچ پس از خروج از پایتخت به سمت استان های شرقی ( دونتسک و لوهانسک ) رفت و در آنجا با مردم روس تبار متحد شد. این اتحاد سیاسی شرایط را وخیم تر و به سوی جنگ برای استقلال دو منطقه نامبرده سوق داد.

 

خانه

 

روابط عمومی انتشارات حوزه مشق

Author Image
فردین احمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *