قلم شما

باید و نباید های نمایش ” زنان فریاد خواه ” اثر اوریپید به قلم سحر رستمیان_نشر حوزه مشق

باید و نباید های نمایش ” زنان فریاد خواه ” اثر اوریپید به قلم سحر رستمیان

 

بررسی و معرفی یک نمایشنامه تراژدی‌ای شکوهمند از تاریخ هنرهای نمایشی کشور یونان به قلم( سحر رستمیان ) بازیگر تئاتر و فیلم های کوتاه

 

آن کس که مانده بود به آن‌کس که رفته بود ستم کرد. این شروعی شاهکار یکی از بزرگ ترین درام نویسان نمایش جهان است. اثری فاخر از اوریپید اسطوره نمایش یونان سرزمین تاریخ و مشاهیر کهن

زنان فریاد خواه، تراژدی‌ای شکوهمند با درونمایه‌های نیرومند سیاسی و اجتماعی است. در متن این اثر مسائلی مورد تأمل قرار گرفته که هنوز که هنوز است، در میان جوامع بشری به طور کامل حل و فصل نشده‌اند.

در این یاداشت کوتاه می خواهیم اثری از ( اوریپید ) درام‌نویس بزرگ یونانی را معرفی و بررسی کنیم. اثری کلاسیک که فریاد مادران داغ دار یونانی است که فرزندشان را در نبردی خونین از دست داده‌اند و اینک، جز سودای خون‌خواهی از ایشان، هیچ اندیشه‌ی دیگری در سر ندارند.

* قهرمانان یک نمایش بزرگ

قهرمانان نمایشنامه‌ی زنان فریادخواه مادران داغداری‌اند که فرزندان خویش را در نبردِ میان آرگوس (یکی از اساطیر یونانی) با سپاهیان شهر تبای، از دست داده‌اند. ایشان با قلبی شکسته و روحی حیران، آرزویی جز باز پس گرفتن اجساد فرزندان کشته‌شده‌ی خویش در جهت دفن آبرومندانه‌ی آن‌ها ندارند. اما مردم تبای، با پشت کردن به تمام سنن الهی و اخلاقی، از تحویل جنازه‌ی دشمنان خویش به خانواده‌‌های ایشان سر باز می‌زنند، و این‌چنین، فرایند التیام یافتنِ داغ مادران را پیوسته به تعویق می‌اندازند. در چنین شرایطی، زنان فریادخواه، چاره‌ای پیش پای خود نمی‌بینند، جز این‌که به آتن عزیمت کنند و از ساحت قانونِ حاکم مدد جویند. اما آیا قانون دولت‌شهر آتن، به یاری آن‌ها خواهد آمد؟ آیا اساساً در نص این قانون، می‌توان نشانی از همدردیِ انسانی جُست؟ این‌ها سوالاتی بس اساسی‌اند که تنها در انتهای نمایشِ زنان فریادخواه پاسخ داده می‌شوند…

 

* شخصیت ها

شخصیت‌های این نمایشنامه عبارت‌اند از:

آئِترا (مادر تسیوس) Aethra

تسیوس (پادشاه آتن) Theseus

آدراستوس (پادشاه آرگوس) Adrastus

اِوادنه (همسر کاپانِئوس، یکی از هفت تن) Evadne

آیفیس (پدر اوادنه) Iphis

آتنه (الاهه) Athena

پیک تبایی

پیک آتنی (خاموش)

پیک آرگوسی (خدمتگزار پیشین کاپانئوس)

همسرایان یکم (متشکل از مادران هفت تن)

همسرایان دوم (متشکل از پسران هفت تن)

همراهان گوناگون (همراهان مادران و تسیوس ـ خاموش)

خدمتگزار (خدمتگزار آیفیس ـ خاموش)

 

* برشی از نمایشنامه

تسیوس: چه چیز تو را واداشت تا چنین کاری کنی؟

آدراستوس: فریب خوردم، تسیوس. فریب پیغام‌های غیبیِ آپولو را خوردم!

تسیوس: آپولو از این پیوندهای زناشویی چه گفت؟

آدراستوس: او گفت، «دخترانت را به یک گراز نَرویک شیربه زنی بده.»

تسیوس: تو از آن پیغام چه دریافتی؟

آدراستوس: یک شب دو رانده‌شده از سرزمین‌هاشان به در سرایم آمدند.

تسیوس: دو تن؟ آنها که بودند؟

آدراستوس: این مردان با یکدیگر جنگیدند. آنها تایدئوس و پولونیکس بودند.

تسیوس: حتی با آنکه دریافتی که ایشان جانورانی وحشی‌اند، باز هم دخترانت را به آنها دادی؟

آدراستوس: آری، آنها جانورانی وحشی بودند، درست است. اما آن‌گونه که با هم می‌جنگیدند من با خود گفتم که پس معنای آن پیغام این بود. آن جانوران وحشی که آن پیغام می‌گفت باید دخترانم را به زنی به ایشان دهم اینها بودند.

تسیوس: اما چرا آنان سرزمینشان را وانهاده و نزد تو آمده بودند؟

آدراستوس: تایدئوس را رانده بودند چون خون یکی از خویشانش را ریخته بود.

تسیوس: آن یکی که پسر ادیپوس بود چه؟ او چرا از تبای بیرون آمد؟

آدراستوس: او بر آن بود تا از کشتن برادرش دوری کند. نفرینی که ادیپوس کرده بود.

تسیوس: این کاری خردمندانه است، که خود به پای خویش از سرزمینت بیرون بروی مبادا که خون برادرت را بریزی.

آدراستوس: اما، بدبختانه، آن کس که مانده بود به آن‌کس که رفته بود ستم کرد.

 

* آشنایی با اسطوره نمایشی یونان

اوریپید در سال ۴۸۰ ق‌.م. (یا ۴۸۴ و نیز به قولی ۴۸۵) متولد شد. گفته می‌شود که پدرش از ثروتمندان شهر و مادرش از خاندانی بزرگ بود. اوریپید زیر نظر آناکساگوراس و پرودیکوس تعلیم دید. او به مطالعۀ فلسفه علاقه‌مند بود، با وجود این به شعر و تئاتر روی آورد. به قول ویل دورانت وی «اولین شارمندی بود که در یونان کتابخانۀ بزرگی برای خود فراهم کرد». اوریپید در ۲۵ سالگی به نویسندگی روی آورد و مدت ۵۰ سال به نوشتن ادامه داد. اولین بار تراژدی‌های او در ۴۵۵ ق‌.م. اجرا شد. در عرصۀ تراژدی در این سال‌ها او با سوفوکلس و آخائیوس به رقابت می‌پرداخت. این عصر را عصر طلایی تراژدی می‌دانند. او پنج بار (به قولی چهار مرتبه) در جشن‌های دیونوسوسی نفر اول شد. نخستین بار جایزه را در سال ۴۴۱ ق‌.م. ربود.

اوریپید در سال ۴۱۰ به الحاد متهم شد، به همین دلیل در سال ۴۰۸ ق‌.م. به دعوت آرخلائوس پادشاه مقدونیه به مقدونیه رفت. اوریپید یک سال بعد، در ۴۰۷ ق‌.م. در مقدونیه درگذشت. پس از اوریپید، عصر طلایی تراژدی رو به زوال گذاشت.

 

پژوهش و نگارش: سحر رستمیان

 

❤️❤️

روابط عمومی انتشارات بین المللی حوزه مشق

https://ketabbaz.hozeyemashgh.ir

چاپ انواع کتاب: شعر،داستان،دلنوشته،رمان،زندگینامه،سفرنامه،نمايشنامه،فیلمنامه، تبدیل جزوات اساتید،مربیان، معلمان و دانشجویان به کتاب تبدیل پایان نامه کارشناسی ارشد به کتاب  تبدیل رساله دکتری به کتاب  مشاوره، نگارش و تدوین پایان نامه و رساله در رشته های علوم انسانی و اسلامی استخراج مقاله از پایان نامه و اکسپت مقاله  انجام طراحی جلد و صفحه آرایی در بالاترین کیفیت  ویراستاری حرفه ای کتاب  همین الان به کارشناسان حوزه مشق پیام بدهید.  ۰۹۱۹۱۵۷۰۹۳۶  ۰۹۳۹۳۳۵۳۰۰۹

Author Image
فردین احمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *