گفت و گوی صمیمی با سارا فقهی از شاعران انتشارات حوزه مشق
مصاحبه برای شاعران
لطفا خودتان را برای مخاطبان مجموعه بزرگ حوزه مشق معرفی کنید:
سلام من سارا فقهی هستم و در حوزه شعر فعالیتهایی دارم.
معمولاً شاعران از کجا الهام میگیرند؟ آیا شما نیز الهامگیریهای خاصی دارید؟
شاعران همیشه در سطح عمومی از شرایط اجتماعی سیاسی اقتصادی و در سطح فردی از درونیات تجربیات خود و اطرافیان الهام پذیرند. من هم مثل بقیه شاعران معمولا از تجربیات خودم و دیگران آموزه های مختلف علمی ادبی و البته در بعضی موارد نادر از خوابهام الهام می گیرم.
شعر برای شما به عنوان یک شاعر چه معنا و ارزشی دارد؟
باید بگم در مرحله اول شعر بیان احساسات شاعر در زمینه های مختلفه . گاهی فقط می خوای احساساتت رو با بقیه ب اشتراک بذاری ولی گاهی پا رو فراتر می ذاری و می خوای چیزی هم آموزش بدی.
آیا شما فرآیند خاصی برای نگارش شعر دارید؟
فرایند خاص از لحاظ روحی ب این صورته که گاهی ناخواسته و بصورت ناخوداگاه یک شعر سروده میشه گاهی با توجه ب نیازی که در درون شاعر هست سروده میشه و البته که بعد از محتوا لفاظی و استفاده بجا از کلمات و اصطلاحات هم در تاثیر و زیبایی کلام موثره و در مرحله اخر قطعا باید ویرایش کرد درست مث درختی ک ممکنه شاخ و برگی اضافه داشته باشه.
طرح موضوعات در شعر برای شما چقدر اهمیت دارد؟ آیا موضوعاتی خاصی را ترجیح میدهید؟
طرح موضوع بی شک مسئله مهمیه چون هدف گفته شدن شعر رو مشخص می کنه و شعری که موضوع نداشته باشه فقط بازی با کلمات و لفظی محسوب میشه و محتوا و درون مایه نداره و به نظر من چنین شعری دیگه شعر نیس فقط نوعی نوشتاره ک ارزشی نداره . خب من شخصا موضوعاتی با درون مایه احساسی رو ترجیح می دم چون با روح انسان در ارتباطه و شعر قطعا غذای روح محسوب میشه.
چگونه با نقدها و انتقادات به شعر خود برخورد میکنید؟
نقد و انتقاد درباره اشعار موضوع مهمیه چرا که نقاط ضعف و قوت شعر ها و شاعران رو مشخص می کنه و باعث پیشرفت میشه اما متاسفانه معمولا ما با حمله ب اشعار شاعر مواجه میشیم تا نقد و بررسی.
شعر در معرض تغییرات جامعه و فرهنگ قرار دارد. آیا شما تأثیرات تغییرات اجتماعی و فرهنگی را در شعر خود احساس میکنید؟
حقیقتا من با وجودی که تلاشم بر بروز بودن اشعارم هست و انگار روحم ب گذشته و استفاده از کلمات قدیمی و موضوعات گذشته تمایل بیشتری داره و خب این گاهی باعث میشه ارتباط خوبی با نسل جوان جامعه برقرار نکنه.
شاعری که شما را الهام میدهد و تأثیرگذار بر شعرتان بوده است، کیست؟
خب با توجه ب بازخورد دیگران درباره شعرهام متوجه شدم ک در هر دوره اشعارم چ از لحاظ زبان چ درون مایه شبیه اشعار مهدی اخوان ثالث یا گاهی شبیه فریدون مشیری گاهی فروغ بودند.
شما با چالشهایی در نوشتن شعر مواجه شدهاید؟ اگر بله، لطفاً به آنها بپردازید.
بله گاهی درگیری های زندگی مجال کافی برای شعر نمی گذارن و شعر برای مدتی گاه طولانی کنار گذاشته میشود . گاهی عدم توانایی برای بیان مطلب و در واقع نارسا بودن زبان و کلمات و البته ناکافی بودن اطلاعات شخصی در موارد واژگانی با مشکلاتی رو به رو بودم.
آیا از ابزارها و تکنیکهای خاصی در نوشتن شعر استفاده میکنید؟
ابزار شعر من همان احساسات هستند. تکنیک خاصی ندارم معمولا از ارایه های ادبی در شعر استفاده می کنم و حقیقتا با انواع سبک شعر اشنایی زیادی ندارم مخصوصا با سبک های شعری ک در دهه اخیر ایجاد شدن
چه نکاتی را برای شاعران جوان توصیه میکنید؟
مطالعه زیاد و آشنایی با واژگان و سبکهای جدید شعری می تواند کمک زیادی به شاعران جوان بکند ممکنه که این عزیزان در یکی از این سبکها قدرتمند تر ظاهر شوند.
آیا شما در هنگام نوشتن شعرهای خود، خوانندههای خاصی را در نظر میگیرید؟
حقیقتا ترجیح می دم مخاطبم عام باشه تا قشر خاصی از مردم . شعر باید جوری باشه که همه بعد از شنیدنش لذت ببرن . به نظر من شعری که برای قشر خاصی باشه دیگه اون محبوبیت و مقبولیت عام رو نمی تونه داشته باشه.
آیا در نوشتن شعر از تجربیات شخصی خود استفاده میکنید؟
قطعا هر شاعری از تجربیات شخصی خودش در شعر استفاده می کنه چون چیزی برای یک فرد ملموس نباشه نمی تونه درباره اش ب خوبی بنویسه.
شاعران برای بیان احساسات و افکار خود از زبان شعر استفاده میکنند. آیا شما نیز این را تجربه کردهاید؟
این مورد رو در سوالات بالاتر هم توضیح دادم، بله مطمئنا این کارو انجام دادم.
آیا از شعر برای بیان انتقادات اجتماعی استفاده میکنید؟
من شخصا از شعر بعنوان موارد اجتماعی و انتقاد ب طور مستقیم استفاده نکردم ولی مواردی هم بین اشعارم به صورت نمادین به چشم می خوره.
اگر بخواهید شعر خود را با سه کلمه توصیف کنید، این کلمات چه خواهند بود؟
عاشقانه، مبهم، ساکت
صحبت پایانی برای مخاطبان حوزه مشق:
حوزه شعر حوزه ای زیبا رنگین اهنگین و خیال انگیزه .گاهی ادمها رو از تلخی و گزند زندگی دور می کنه.
از قلم تا جاودانگی… با شما!
انتشارات حوزه مشق با عشق به کتاب و باور به استعدادهای این مرز و بوم فعالیت میکند. ما به جای ساختن کتابهای سطحی، به خلق آثار ماندگار و حمایت از نویسندگان و شاعران عزیزمان افتخار میکنیم. هر نقدی که از روی خیرخواهی و سازندگی باشد، گوش جان میسپاریم؛و با قدرت به مسیرمان ادامه میدهیم.
خدمات ما شامل چاپ کتابهای شعر، داستان، رمان، دلنوشته، کتاب کودک، ترجمه و تبدیل پایاننامه به کتاب است.
انتشارات حوزه مشق؛ جایی برای رویش، قلم و جاودانگی.
۰۹۳۹۳۳۵۳۰۰۹
۰۹۱۹۱۵۷۰۹۳۶
#چاپ_داستان #چاپ_شعر #چاپ_رمان #داستان #شعر #رمان #شاعر #نویسنده #چاپ_کتاب #فردین_احمدی #حوزه_مشق #انتشارات_حوزه_مشق #نویسنده #محقق #پژوهشگر #مترجم #ایران #قلم #کتاب #ادبیات #فرهنگ #هنر