گفت و گو با هنرمندان

گفت و گو با زهره فروغی از نویسندگان انتشارات حوزه مشق

 

لطفا خودتان را برای مخاطبان مجموعه بزرگ حوزه مشق معرفی کنید: من زهره فروغی
تحصیلاتم در رشته ی بیولوژی گرایش گیاه شناسی هست و دبیر درس زیست شناسی در آموزش و پرورش هستم . اولین کتابم به نام : راف در سال ۱۴۰۰ و دومین کتابم به نام : زاهدان شهری که داشتم در سال ۱۴۰۲ منتشر شده .

چه چیزی شما را به نوشتن داستان علاقه‌مند کرده است و چگونه شروع کرده‌اید؟ من از دوران کودکی و نوجوانی با خواندن کتاب‌های داستان به داستان علاقه مند شدم . و بزرگترین سرگرمی و تفریح لذت بخش زندگی من مطالعه ی کتابهای داستان و رمان های مشهور دنیا بوده است .

آیا داستان‌نویسی برای شما یک هدف بلندمدت است یا یک هنر عاشقانه؟ یک هدف بلند مدت که تا کنون به دلیل مشغله ی کاری فرصت کمتری برای پرداختن به آن را داشته ام. اما قصد دارم پس از بازنشستگی به طور تمام وقت و حرفه ای به آن بپردازم .

چه عواملی در انتخاب شما برای نوشتن داستان‌ها مؤثر بوده‌اند؟ موضوعات اجتماعی و فرهنگی دغدغه ی همیشگی من بوده چنانکه در کتاب راف به معضلات فرهنگی که دختران ما در جامعه با آن دست و پنجه نرم می کنند پرداختم . این کتاب حاوی داستان هایی هست از اتفاقات تکرار شونده در جای جای کشور ما،که همواره در حال رخ دادن است. به نوعی داستان‌هایی که الهام گرفته از واقعیت هستند .
در کتاب زاهدان شهری که داشتم به فرهنگ اقوام و آداب و رسوم و زندگی اجتماعی مردم زاهدان در یک برهه ی تاریخی خاص پرداخته ام .
مهمترین موضوعات در داستان هایم روابط عمیق انسانی و رابطه ی انسان با محیط زیست و تاریخ و جغرافیایی هست که در آن زیست می کند .

فرآیند نوشتن داستان برای شما چگونه است؟ آیا روش خاصی برای طراحی داستان، توسعه شخصیت‌ها و ساختاردهی داستان دارید؟ بله من همواره و همه جا در حال مطالعه ی انسانهای پیرامون خودم هستم و تمام شخصیت‌هایی که در داستان‌های من هستند در واقع مابه ازای واقعی دارند و در زندگی زیسته ی خودم با آنها برخورد داشته ام .
در واقع من در ژانر اجتماعی و رئال قلم می زنم . داستان‌های من واقعی هستند و همینطور قهرمان‌های قصه های من که واقعی بودنشان را می شود لمس کرد . در واقع من روایت هایی دارم که سعی می کنم با قلم خودم آنها را به نحوی جذاب ارائه دهم . داستان های من روایت های واقعی از زندگی ها ی واقعی هستند . و این واقعی بودنشان خوانندگان را جذب می کند.

آیا تجربیات شخصی خود را در داستان‌هایتان استفاده می‌کنید؟ اگر بله، لطفاً توضیح دهید. بله همه ی نوشته های من همانطور که در سوال قبلی توضیح دادم از تجربیات و زندگی زیسته ی خودم نشات گرفته است . و البته برای کسی که در ژانر اجتماعی و رئال قلم می زند باید هم همینطور باشد .

داستان‌هایی که تاکنون نوشته‌اید، کدامشان بیشترین تأثیر را بر خوانندگان داشته‌اند و چرا؟ من در وب سایت خودم به اسم : یک فنجان قصه و به آدرس: zohrehforoughi.ir داستان‌های کوتاه می نویسم . در نشریه ی الکترونیکی گروه‌های آموزشی آموزش و پرورش هم داستان های واقعی به اسم داستان‌های مدرسه را می نوشتم . هر دوی اینها استقبال خوبی داشتند . کتاب راف از آنجائیکه به مسائل زنان و دختران پرداخته در محافل مختلف مورد توجه قرار گرفت و بحث و بررسی های زیادی بر روی تک تک داستان‌ها و شخصیت های کتاب شکل گرفت . اما بیشترین توجه در بین اهالی فرهنگ و هنر و حتی مخاطب عادی به کتاب دومم ( زاهدان شهری که داشتم ) جلب شد .
تا جایی که آقای دکتر مجتبی طیاری آشتیانی نویسنده و منتقد کتاب ، این کتاب را یک کتاب مستند و مرجع برای نویسندگان جوان معرفی کرد که قصد دارند در مورد آن برهه زمانی اطلاعاتی داشته باشند.

آیا داستان‌هایتان هدفی خاص دارند؟ آیا قصد ترغیب خوانندگان به تفکر، تأمل یا تأثر را دارید؟بله. به قول استاد عزیز و نویسنده بزرگ ایرانی آقای محمود دولت آبادی که فرمودند : ما نیز مردمی هستیم…..
تمام هدف من از نویسندگی بازیابی هویت فرهنگی ماست . من در طول سال‌های طولانی کار در آموزش و پرورش و مشاهده ی متوالی نسل های جوان ایرانی شاهد این بودم که به دلیل نادیده انگاشتن فرهنگ ایرانی و خالی شدن ظرف فرهنگ بچه های ما هویت خودشان را گم کرده اند . کتاب‌ها و فیلم ها و موسیقی و …. به اندازه ی کافی جواب گوی نیاز فرزندان ما در سی چهل سال اخیر نبوده و به همین دلیل آنها هویت خودشان را نمی شناسند و آنقدر که راجع به فرهنگ و تمدن سایر ملل آگاهی دارند از نیاکان خودشان و فرهنگ ملتی که متعلق به آن هستند خبر ندارند . متاسفانه مرا کز فرهنگی و آموزشی چون از واقعیت های متن جامعه دوری کرده و اکثر محصولاتشان شعار گونه و آرمانی ساخته شده برای نسل‌های جوان ما قابل لمس و درک نیست . به همین دلیل من با سر لوحه قرار دادن این جمله که ما هم مردمی هستیم قصد دارم در آثارم هویت واقعی این مردم را نشان دهم .

چگونه موضوعات جدید را برای داستان‌هایتان انتخاب می‌کنید؟ آیا موضوعات خاصی را ترجیح می‌دهید؟ داستان هایم را بر اساس مفاهیم عمیق انسانی ، عاطفی انتخاب می کنم . موضوعات اجتماعی ، روابط انسانی ، رابطه انسان و محیط زیست از موضوعاتی هستند که معمولا ترجیح می دهم .

چگونه با نقدها و بازخوردهایی که درباره داستان‌هایتان دریافت می‌کنید، برخورد می‌کنید؟ نقد ها بخصوص اگر از جانب اهالی فرهنگ بخصوص نویسندگان دیگر باشد با دقت بررسی می کنم و سعی می کنم که از نقد هایشان در آثار بعدی استفاده کنم .

آیا همکاری با سایر نویسندگان یا ویراستاران برای شما جذاب است؟ تنها تجربه ای که در این زمینه دارم همکاری با آقای حسن عطائی راد ویراستار پیشکسوت هست که خوشبختانه ویراستاری هر دو کتابم را به عهده گرفتند . همکاری با ایشان شانس بزرگی برای من بود و من از ایشان بسیار آموختم . متاسفانه تا کنون همکاری دیگری با نویسنده یا ویراستار دیگری را نداشته ام .

آیا از تکنیک‌ها و روش‌های خاصی در نوشتن داستان استفاده می‌کنید؟
ساده و روان می نویسم و به گفته ی منتقدان همین سادگی و روانی متن باعث ارتباط گرفتن با مخاطب می شود .

چه نکاتی را به نویسندگان جوان توصیه می‌کنید که قصد داشته باشند داستان‌های خود را منتشر کنند؟ من چند توصیه مهم برای جوانان علاقه مند به نویسندگی دارم : اول اینکه تا می توانند مطالعه کنند بهترین معلم برای نوشتن ، خواندن است . دوم اینکه هر روز تمرین نوشتن داشته باشند و سعی کنند حداقل چند جمله یادداشت روزانه به طور منظم و هر روز داشته باشند . و سوم اینکه برای نوشتن منتظر یک ایده ی فوق العاده و غیره منتظره نباشند بهترین داستان ها از قصه های معمولی و افراد معمولی دور و بر خودمان شکل می گیرد.

آیا در هنگام نوشتن، هدفمندی خاصی در نظر دارید؟ بله هدف من از نوشتن ترسیم مفاهیم عمیق انسانی و زنده نگه داشتن هویت فرهنگی مردم ایران است .

آیا از نویسندگان دیگر برای الهام‌گیری استفاده می‌کنید؟بله خیلی از نویسندگان خارجی و ایرانی الهام بخش آثار من بوده اند . از جمله : محمود دولت آبادی ، جلال آل احمد ، آنتوان چخوف ، الکساندر دوما و ……

چگونه با تغییرات جامعه و فرهنگ سازگار می شوید و آن‌ها را در داستان هایتان بازتاب می دهید؟ من واقعیت ها را در داستان هایم منعکس می کنم چه بتوانم با آن واقعیت کنار بیایم و سازگار شوم چه نتوانم وهرگز سازگار نشوم ، آن واقعیت را سانسور نمی کنم . قصه های رئال دقیقا همانطور که در واقعیت بوقوع می پیوندند در داستان‌های من نمودار می شوند صرف نظر از اینکه من به عنوان راوی با آن سازگار باشم یا نباشم .

صحبت پایانی برای مخاطبان حوزه مشق: در پایان از انتشارات حوزه مشق تشکر می کنم که این مصاحبه را ترتیب دادند و برایشان آرزوی موفقیت بیش از پیش دارم . همچنین از مخاطبان حوزه مشق نیز تشکر می کنم که زمان گذاشته و این مطالب را می خوانند و این برای من باعث افتخار است .

 

 

 

 

از قلم تا جاودانگی… با شما!
انتشارات حوزه مشق با عشق به کتاب و باور به استعدادهای این مرز و بوم فعالیت می‌کند. ما به جای ساختن کتاب‌های سطحی، به خلق آثار ماندگار و حمایت از نویسندگان و شاعران عزیزمان افتخار می‌کنیم. هر نقدی که از روی خیرخواهی و سازندگی باشد، گوش جان می‌سپاریم؛و با قدرت به مسیرمان ادامه می‌دهیم.

خدمات ما شامل چاپ کتاب‌های شعر، داستان، رمان، دلنوشته، کتاب کودک، ترجمه و تبدیل پایان‌نامه به کتاب است.

انتشارات حوزه مشق؛ جایی برای رویش، قلم و جاودانگی.

https://hozeyemashgh.ir

۰۹۳۹۳۳۵۳۰۰۹

۰۹۱۹۱۵۷۰۹۳۶

#چاپ_داستان #چاپ_شعر #چاپ_رمان #داستان #شعر #رمان #شاعر #نویسنده #چاپ_کتاب #فردین_احمدی #حوزه_مشق #انتشارات_حوزه_مشق #نویسنده #محقق #پژوهشگر #مترجم #ایران #قلم #کتاب #ادبیات #فرهنگ #هنر

Author Image
فردین احمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا کتابی در دست نوشتن یا آماده ی چاپ دارید ؟
موضوع کتاب شما چیست ؟
چرا چاپ کتاب در حال حاضر برای شما مهم است؟
کتاب شما حدودا چند صفحه است ؟
برای چاپ کتاب خود چه خدماتی نیاز دارید ؟
برای چاپ کتاب خود حاضرید چه میزان سرمایه گذاری ‌کنید؟
چه زمانی می خواهید چاپ کتاب را آغاز کنید ؟