گفت و گو با آرش ساکی از نویسندگان انتشارات حوزه مشق
لطفا خودتان را برای مخاطبان مجموعه بزرگ حوزه مشق معرفی کنید:
با عرض سلام و احترام خدمت شما و خوانندگان محترم
آرش ساکی هستم در اردیبهشت دل انگیز ۱۳۶۴ در شهرستان دورود استان لرستان متولد شدم.
چه چیزی شما را به نوشتن داستان علاقهمند کرده است و چگونه شروع کردهاید؟
معمولا خوانندگان عادت به خواندن جمله اینکه در فلان تاریخ مورد تشویق قرار گرفته و نویسنده شده ام را دارند اما این موضوع هرگز برای بنده اتفاق نیوفتاد و بلعکس همیشه با جمله غیر ممکن است و تو نمیتوانی روبرو شده ام
اگر بخواهم بطور مفصل بیان کنم بنده در خوشونت آمیز ترین قسمت جامعه متولد شده ام . و هر فرد را که میدیدی از شدت نا امیدی و آزار و اذیت اطرافیان دائما دم از مرگ میزد و آرزوی آسایشی عمیق با مرگ را داشت ،اطرافیان من هر چه را نمیفهمیدند به تمسخر میگرفتند و این بزرگترین مانع پیشرفت فکری بود.
و البته هر چه فرد متقلب تر ،گستاخ تر و تمسخر آمیز تر به اطرافش مینگریست در اجتماع محبوب تر شناخته میشد .و بی گمان این خشونت تمام خانواده ها را نیز در بر گرفته بود و هر کس سعی بر آن داشت تا بر پایه شجاعت و سنگدلی لطفی از جامعه دریافت کند و صد البته این خشونت در شخصیت بنده نیز بی تاثیر نبود بنحوی که تعداد دفعات اخراج شدن از مدرسه دیگر از دستم در رفته ،سیستم آموزشی خشن یا باید از شما یک فرد سرخورده میساخت یا شخصی گستاخ و نچسب بحرحال آن زمان مدرسین آموزشی همگی آینده مرا سیاه تصور میکردند و در نهایت گستاخی در مقابل خودم بازگو مینمودند .و همین امر موجب شد تا اختلافی بزرگ بین من و مدرسه و کتاب بوجود بیاید .
با تاسیس دانشگاه در شهر و گسترش دانشگاهها کم کم فرهنگ تغییر کرد البته هنوز هم نمیتوان گفت که رشد بزرگی حادث شده است .
این نکته مهم را بیان کنم که کس هر چه میخواهد در مورد مدرک و عاقبت نداشتنش بگوید اما واقعا تاسیس دانشگاهها زندگی افراد بسیاری را تغییر داد.و سبب رشد تفکر و آرامش در جامعه شد.
اگر بخواهم بگویم نویسندگی را از چه زمانی آغاز کرده ام شاید ساعت و زمانی معین را نیابم بهتر است بگویم از زمان نگارش انشا که انشای نیمی از کلاس را مینوشتم و دست آخر خودم از روی برگه سفید انشا را قرائت میکردم .
و تنها یک دبیر ادبیات که اصلا رابطه خوبی با هم نداشتیم این موضوع را فهمید و بعد از نگاه کردن به برگه های سفید دفتر یک جمله گفت که سبب علاقه مندی من به نوشتن متن و داستان شد .
او تنها یک جمله گفت ای کاش جایی زندگی میکردی که استعدادت ارزشمند بود.و اینکه بگویم خواندن شعر و داستان یا حتی به زبان آوردن کلمه و شاعر و نویسنده در جامعه خشن زندگی من آنقدر مایوس کننده بود که گاهی سبب تمسخر فرد از سوی جامعه میشد .جامعه ای سخت و خشک که تنها دو چیز را میپسندید خشونت و تنفر را
اما با ورود به دانشگاه که پس از ۶ سال دوری از درس برایم اتفاق افتاد که به تشویق یکی از مربیان ورزشیم صورت پذیرفت و شاید باورش سخت باشد همه اطرفیان ،حتی در خانواده خودم مرا از رفتن به دانشگاه منع میکردند و اگر لطف و محبت مادرم نبود هیچگاه میسر نمیشد و برایم اتفاق نمی افتاد بحر حال با حمایتهای ایشان وارد دانشگاه شدم و مسیری تازه با طرز تفکری روشنفکرانه که سراسر امید بود در زندگی برایم روی داد که موجب شد قلم در دست بگیرم و تا میتوانم بنویسیم.
آیا داستاننویسی برای شما یک هدف بلندمدت است یا یک هنر عاشقانه؟
داستان نویسی شاید تنها شوق اصلی من در زندگی قلمداد گردد ،با تمام سختی های زندگی هیچ گاه شعر و داستان را رها نکرده ام . آنقدر در ذهن داستان و شعرخلق کرده ام که حسابش از دستم در رفته .
و امکان ندارد با این همه ستیز برای نوشتن آنرا رها کنم حتی اگر مجبور باشم نوشته هایم را تنها در یک کشوی میز کهنه نگهداری کنم.
چه عواملی در انتخاب شما برای نوشتن داستانها مؤثر بودهاند؟
قطعا تمامی عواملی که انسان در زندگی خویش تجربه کرده در داستانهایش تاثیر گذار است بویژه نحوه تفکر و سبک مطالعه هر فرد و من نیز از این موضوع استثنا نیستم
فرآیند نوشتن داستان برای شما چگونه است؟ آیا روش خاصی برای طراحی داستان، توسعه شخصیتها و ساختاردهی داستان دارید؟
بسیار ساده همه چیز با یک خودکار یا ضبط صدا شروع میشود هر چه در ذهن پراکنده ام پیدا میکنم مینویسم یا به زبان می آورم بدلیل مطالعات فلسفی ،تاریخی ،روانشناسی و البته رمان های بلند همه چیز در ذهن ناخودآگاه شکل میگیرد و فقط نیاز به بازنویسی و مرتب کردن خواهد داشت که گاهی اینکار توسط من صورت میگیرد و گاهی تمام آنها را کنار میگذارم یا یک متن کوچکش را انتخاب میکنم و باقی را رها کرده و بدنبال بیانی شگرف تر میروم.
آیا تجربیات شخصی خود را در داستانهایتان استفاده میکنید؟ اگر بله، لطفاً توضیح دهید.
قطعا تمامی عواملی که انسان در زندگی خویش تجربه کرده در داستانهایش تاثیر گذار است بویژه نحوه تفکر و سبک مطالعه هر فرد و من نیز از این موضوع استثنا نیستم
حتی افراد و شخصیت های داستانی را در ابتدا از اطرافیانم انتخاب میکنم و بعد داستان خودش شخصیت ها و نوع انتخاب ها را بوجود می آورد.
داستانهایی که تاکنون نوشتهاید، کدامشان بیشترین تأثیر را بر خوانندگان داشتهاند و چرا؟
فکر کنم داستان بلند آلفردو تاثیر بسیار زیادی بر مخاطبان من خواهد داشت ،البته در داستان بلند مزرعه اسپادها هم افرادی بودند که تحسین کردند و با لطف خویش بیان کردند که حتما باید فیلم این کتاب ساخته شود اما چون در جامعه اطراف من کتابخوان ها بصورت انگشت شمار یافت میشوند و کسی حاضر به خرید و خواندن کتاب نیست و بیشتر ترجیح میدهند کتاب رل بصورت هدیه دریافت کنند و در کتاب خانه نگهداری کنند و کتاب باید خوانده و توسط کتاب خوانها به یکدیگر معرفی گردد تا دیده شود بنده فکر میکنم که داستان بلند آلفردو هم به چنین سرنوشتی دچار شود.
البته ناگفته نماند نگارش مزرعه اسپادها یکسال به طول انجامیدو چندین بار بازنویسی شد و این کار در بدترین شرایط روحی و وضعیت بد زندگی من صورت میگرفت .
آیا داستانهایتان هدفی خاص دارند؟ آیا قصد ترغیب خوانندگان به تفکر، تأمل یا تأثر را دارید؟
بله صد در صد بدون هدف مگر میتوان نوشت اگر قرار باشد شما چیزی بنویسید که خواننده را تحت تاثیر قرار ندهد و نگرشی نوین در ذهن فرد ایجاد نشود پس کاری بیهوده صورت گرفته است
چگونه موضوعات جدید را برای داستانهایتان انتخاب میکنید؟ آیا موضوعات خاصی را ترجیح میدهید؟
همیشه موضوع برای نوشتن هست کافیست نگاهی به دور و اطرافت کنی آنقدر موضوعات رنگارنگ ریخته که نمیدانی کدامیک را باید انتخاب کرد چند میلیارد نفر که هر کدام با نگرش خاصی اطراف خویش را میبینند و همین موجب میشود که در نوشتن تمام موضوعات را بیان کنید اصلا علاقه و شوق داستان نویسی همین وجه میباشد که میتوانی صد دیدگاه را بطور همزمان بیان کنی و بگذاری خواننده خودش شر و خیر را انتخاب کند
چگونه با نقدها و بازخوردهایی که درباره داستانهایتان دریافت میکنید، برخورد میکنید؟
دیوانه نقد شدن نوشته هایم هستم بخصوص آنجا که فردی پیدا میشود و نقدی آتشین مینویسد و تمام ذهنیتم را به آتش میکشد و موجب میشود تا دیدگاه تازه تری در ذهنم بوجود بیاید و قلمم قوی تر گردد.
آیا همکاری با سایر نویسندگان یا ویراستاران برای شما جذاب است؟
مگر دنیا بدون همکاری پیش میرود ،شما حسابش را بکنید چند ذهن خلاق در کنار آدم قرار بگیرد چه شکوهی بر پا خواهد شد و چه آثاری شکل خواهد گرفت
آیا از تکنیکها و روشهای خاصی در نوشتن داستان استفاده میکنید؟
بنده کتابهای زیادی را در مورد تکنیک های نوشتن مطالعه کرده ام اما هیچگاه زمان استفاده از آنها را پیدا نکرده ام زیرا داستان همیشه راه خودش را پیدا میکند و پیش میرود .درست همانند کشتی گرفتن می ماند وقتی سرشاخ میشوی هر اتفاقی ممکن است بیوفتد.
چه نکاتی را به نویسندگان جوان توصیه میکنید که قصد داشته باشند داستانهای خود را منتشر کنند؟
نمیدانم چرا توصیه ای در آستین ندارم واقعیت این است همیشه سکوت را ترجیح داده ام زیرا تلاش فراوان و یادگیری را هنوز برای خودم واجب میدانم تا بیان مسیر صحیح به دیگران و گمان میکنم خودم هنوز اول راه هستم و با این اوضاع و احوال زندگی و بالا و پایین های که دارم فقط میتوانم بجنگم و کم نیاورم اگر دیگران هم صلاح دانستند همین روش ممکن است در آخر موفقیت آمیز باشد.شاید هم به هیچ جا نرسد.
آیا در هنگام نوشتن، هدفمندی خاصی در نظر دارید؟
بدون هدف هیچ کاری را نمیتوان آغاز کرد چه برسد به نوشتن که با تفکر و ذهن آدمی آمیخته است ،من میکوشم تا دنیا را جایی بهتر و زیباتر برای زندگی کنم.
آیا از نویسندگان دیگر برای الهامگیری استفاده میکنید؟
سالهاست کتاب میخوانم و تفکرات نویسندگان مختلف را مطالعه کرده ام و تحت تاثیرشان قرار گرفته ام،
اما همیشه سعی میکنم در نوشتن روی پای خود بایستم .
چگونه با تغییرات جامعه و فرهنگ سازگار می شوید و آنها را در داستان هایتان بازتاب می دهید؟
انسان بدون جامعه و هم اندیشی احساس پوچی خواهد کرد اصلا انسان زندگی میکند تا توسط دیگران قضاوت گردد و وقتی شما احساس کنید بر اطراف خود تاثیر گذار نیستید احساس تهی بودن و پوچ بودن خواهید کرد پس باید با تغییرات جامعه پیش بروی نکات تاریخی و تجربیات تاریخی این تغییرات را پیدا کنی و برای جامعه بازگو نمایی و همین نکته باطن و سرشت یک نویسنده را شکل میدهد.
صحبت پایانی برای مخاطبان حوزه مشق:
از تلاش های ارزنده شما و همکاران محترمتون در تبیین و نشر کتاب کمال تشکر را دارم و همچنین بخاطر فرصتی که در اختیار بنده قرار داده شد تا با مخاطبینم گفتگویی انجام دهم و امیدوارم تلاش های فراوان شما به نتایج و دستاوردهای بزرگی ختم شود.
صحبت پایانی برای مخاطبان حوزه مشق:
از زحمات شما و همکارانتون کمال تشکر را دارم و همچنین از مخاطبین عزیزتان امیدوارم همواره پیروز باشید
از قلم تا جاودانگی… با شما!
انتشارات حوزه مشق با عشق به کتاب و باور به استعدادهای این مرز و بوم فعالیت میکند. ما به جای ساختن کتابهای سطحی، به خلق آثار ماندگار و حمایت از نویسندگان و شاعران عزیزمان افتخار میکنیم. هر نقدی که از روی خیرخواهی و سازندگی باشد، گوش جان میسپاریم؛و با قدرت به مسیرمان ادامه میدهیم.
خدمات ما شامل چاپ کتابهای شعر، داستان، رمان، دلنوشته، کتاب کودک، ترجمه و تبدیل پایاننامه به کتاب است.
انتشارات حوزه مشق؛ جایی برای رویش، قلم و جاودانگی.
۰۹۳۹۳۳۵۳۰۰۹
۰۹۱۹۱۵۷۰۹۳۶
#چاپ_داستان #چاپ_شعر #چاپ_رمان #داستان #شعر #رمان #شاعر #نویسنده #چاپ_کتاب #فردین_احمدی #حوزه_مشق #انتشارات_حوزه_مشق #نویسنده #محقق #پژوهشگر #مترجم #ایران #قلم #کتاب #ادبیات #فرهنگ #هنر